KAMPUNG BARU BUKIT MOR DAN PARIT JAWA

  • Posted on: 8 August 2019
  • By: webadmin2

Bukit Mor dan Parit Jawa yang dikenali sebagai Kota Kembar adalah bergantung kepada bukit dan laut di sekelilingnya. Keindahannya juga dapat dilambang oleh keperibadian penduduknya yang penuh dengan sifat kemanusiaan, belas kasihan dan kemesraan.

Dikelilingi oleh bukit dan laut, kedengaran bunyi ombak dan angin laut merupakan sebahagian daripada kehidupan harian di sini. Di sini anda boleh mengalami kehidupan sebagai nelayan. Menaiki bot nelayan keluar menangkap ikan dengan penuh harapan, membawa pulang hasil tangkapan yang lumayan. Selepas hasil tangkapan ikan ini tiba di jeti, ia akan terus dihantar ke pasar untuk dijual melalui pembidaan.

Sejarah mengenai Kota Kembar ini ada dicatatkan di dua tokong Cina di Muar yang wujud lebih 100 tahun. Bahagian atas tokong ini kini penuh dengan ukiran halus dan jubin yang berkilauan. Seni bina ini yang berubah dengan pengaliran masa telah melambangkan keutuhan kepercayaan dan budaya masyarakat tempatan.

Kadangkala melihat kampung baru dengan perspektif yang berbeza, akan mendapat keuntungan yang tidak dijangkakan dan berasa lebih bahagia daripada yang asal.